Handen in de lucht voor het PDA-gevoel

PDA Praktijkdag
Datum
23 juni, 13:28 uur

Wat doen ruim tweehonderd mondzorgprofessionals op een industrieel spoorcomplex in Amersfoort? Op vrijdag 17 juni verruilden zij vol verwachting hun praktijken voor de eerste PDA Praktijkdag. Na een dag ontmoeten, ervaringen delen, kennis opdoen en feest (met polonaise) kijkt een aantal van hen alweer uit naar de volgende locatiewissel: een tripje naar Milaan.

De eerste rijtuigen stonden al vroeg voor de Rijtuigenloods. Organisatoren Ilona en Rutger waren bijtijds in de weer met badges, aankleding en instructies, zodat de gasten zich bij de entree al direct welkom voelden. Verfijnde hapjes werden ruimschoots geserveerd, terwijl begroetingen werden uitgewisseld. Totdat het bekende stationsomroepgeluid de opening van het evenement aankondigde. Gevolgd door een enthousiast megafoonspektakel van cabaretier Marcel Harmsen, die alle bezoekers even later in de zaal al gelijk aan het juichen kreeg én liet meezingen met zijn lied over het PDA-gevoel.

Grote onthulling?

Simone Collijn van Tandheelkundig Centrum Oisterwijk en CEO Gert Kuijt heetten iedereen welkom en spoorden de praktijken aan om te genieten met bekenden, maar ook vooral samen met anderen het succes van PDA te vieren. Want PDA, dat zijn we allemaal. Gert illustreerde dat met een slideshow vol foto’s waar de een na de ander uit de zaal zichzelf lachend in herkende. Even leek het erop dat Gert zou onthullen hoe je PDA nu écht moet uitspreken. Maar hij beperkte zich tot zijn persoonlijke voorkeur: op zijn Engels.

Actieve sessie over cariës

Marcel kondigde vervolgens Dr. Niek Opdam aan, die als tandarts-associate professor verbonden is aan Radboudumc en veel expertise heeft in restauratie met composiet. De interactieve sessie over behandeling van cariës, mét kennisquiz vol foto’s van monden, zorgde voor veel interactie met de zaal. Vooral vanwege deze richtlijn van Niek: alleen actieve cariës consequent verwijderen en bij cariës sowieso de focus verleggen van behandeling naar preventieve maatregelen, zoals goede voeding. Daar werd nog over nagepraat.

Ieder een eigen spoor

Na de plenaire sessie splitsten groepen zich af richting een aantal retro treinwagons, waarin specialisten verschillende deelsessies bijwoonden van externe experts. Zij leerden meer over kaaskiezen bij kinderen en de behandeling ervan, preventieve mondzorg bij kinderen (Gewoon Gaaf), leiderschap, Exquise Next Generation-software of pain management. Stuk voor stuk sessies die een hoop inspiratie en kennis opleverden, en waar vakgenoten elkaar tegelijkertijd beter leerden kennen.

Sprookje voor de buikspieren

De grootste honger naar kennis was inmiddels gestild. Tijd om te genieten van de lunch en een kijkje te nemen bij de stands van Henry Schein, 3M en Edin Dental Academy. Denk: foodtrucks vol smaakvolle broodjes om de tanden in te zetten, afgetopt met feestelijke glaasjes jus. Daarna uitbuiken bij het intermezzo van Marcel, dachten mensen ongetwijfeld. Maar hij vertelde een tandheelkundig sprookje waarbij die buikspieren absoluut geen rust gegund was.

DISC-theorie op een bruiloft

De laatste inhoudelijke sessie zorgde opnieuw voor een lach in de zaal. Managed behaviour-trainer Cecil Penso gaf op beeldende wijze inzicht in de DISC-theorie en liet zien hoe je in de tandarts- of orthopraktijk kunt omspringen met verschillende persoonlijkheden. Cecil schetste een bruiloftsetting waarin alle extremen de revu passeerden. De uiteenlopende manieren waarop de bruid gefeliciteerd werd, blijft velen ongetwijfeld nog lang bij. 

Wie wint de trip naar Milaan?

Wat ook bijgebleven is: de pubquiz. Want er viel een fantastische prijs te winnen: een reis naar Milaan met je pubquizteam, inclusief een workshop in de showroom van Hu-Friedy. Daar werd verwoed om gestreden, zeker toen teams zichzelf bij de tussenstand in de top tien zagen staan. Wie won er? Toepasselijk: team 1. Orthodontiepraktijk Weert, Tandheelkundig Centrum Oisterwijk en Tandheelkunde & Implantologie van Alphen krijgen ieder twee vliegtickets naar Milaan, aangeboden door Henry Schein en Hu-Friedy. Ze popelen om te gaan. Gefeliciteerd!

Basis voor wij-gevoel

Overigens was het sowieso voor iedereen feest toen de dj zijn zeer dansbare beats aanzwengelde, gevolgd door de instrumentale omlijsting van de live band. Ondertussen genoot iedereen van smaakvol streetfood en werd de bar frequent bezocht. We kunnen wel stellen dat tijdens dit feestje de basis werd gelegd voor een hechte band tussen alle PDA-praktijken. En dat PDA-gevoel werd bezegeld met een heuse polonaise. Toen de bussen om negen uur hun passagiers opwachtten, was iedereen het erover eens: de volgende keer gaan we weer en nemen we al onze collega’s mee.

Fotoverslag van de dag vind je hier.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.