Tandartspraktijk verkopen

Prime Dental Alliance (PDA) is één van de snelst groeiende tandheelkundig initiatief in Nederland. In augustus 2019 is de eerste tandartspraktijk aangesloten en de verwachting is dat er eind 2021 ongeveer 32 praktijken zijn aangesloten. Dit betekent dat de praktijken van de PDA-groep eind 2021 ongeveer 80.000 patiënten behandelen op jaarbasis en daarmee ongeveer €52 miljoen omzet realiseren. 

Tandartspraktijk verkopen: de voordelen

De tandartsen die zich aansluiten bij PDA zijn op zoek naar een manier om de continuïteit van de praktijk te waarborgen en toch autonoom de tandheelkundige behandelingen uit te kunnen blijven voeren. Daarom zijn ze aan het juiste adres bij PDA.

Wij bemoeien ons niet met de zorg voor de patiënt, zoals bijvoorbeeld hoe een behandeling uitgevoerd moet worden of welke materialen gebruikt moeten worden. Dit ligt echt in handen van de behandelende mondzorgprofessional. Aan de andere kant zijn de aangesloten tandartsen en orthodontisten wel geholpen bij het uit handen nemen van administratie, HR-en arbeidszaken, stress van het zoeken van personeel, communicatie en andere belangrijke randzaken die komen kijken bij het hebben van een eigen praktijk. De tandartsen kunnen zich hierdoor blijven focussen op het behandelen van patiënten aan de stoel.

Een paar van de voordelen van het verkopen van je tandartspraktijk op een rijtje:

 • Meer focus, meer kennis en meer zekerheid
  We nemen een hoop facilitaire zaken en zorgen voor jou uit handen waardoor jij meer tijd en energie overhoudt om in jouw eigen praktijk te steken. Hierdoor kan je onbezorgd zorgen.
 • Je patiënten merken geen verandering
  Doordat jij aan het roer blijft staan in jouw praktijk, merken je patiënten geen verandering. Je behoudt je eigen werknemers, want wat goed is moet goed blijven.
 • Je maakt je praktijk klaar voor de toekomst
  Met PDA kan je jezelf blijven onderstrepen als een praktijk die zich onderscheidt van andere praktijken op basis van kwaliteit, specialisatie en vriendelijkheid. Je blijft zorgeloos werken aan jouw passie en tegelijkertijd kan je je werk borgen voor de toekomst.

Mogelijkheden bij een tandartspraktijk overname

Op dit moment zijn er 30 tandartspraktijken aangesloten bij onze alliantie. Ieder met een kenmerkende identiteit en met een eigen verhaal. Meer informatie over onze aangesloten praktijken kan je hier vinden. Wij vinden het belangrijk dat jij als tandarts jouw eigenheid en eigen identiteit behoudt wanneer je je tandartspraktijk verkoopt. Daarom blijf jij doen waar je het allerbeste in bent en blijf je de ondernemer in jouw eigen praktijk. Wat je nog meer zelf blijft doen:

 • Je blijft jouw eigen personeel behouden, want waarom zou je een lekker draaiende praktijk tot iets anders willen omdopen?
 • Je behoudt je eigen uitstraling, huisstijl en werkmethoden.
 • Je kiest zelf je TTL en de materialen en middelen die je inkoopt bij geselecteerde leveranciers.
 • Je verzorgt zelf het inwerktraject van je opvolg(st)er.

Wij maken je het makkelijker met een tandartspraktijkovername door:

 • Praktijkautomatisering in te voeren: een complete oplossing inclusief administratie, HRM, payroll en juridische diensten.
 • Mantelovereenkomsten te regelen: overeenkomsten met leveranciers van energie, verzekeringen, beveiliging en overige dienstverlening.
 • Verzuim en re-integratie op te pakken: begeleiding bij (de opvang van) verzuim en re-integratieprojecten.
 • Inkoop van materialen op ons te nemen: gunstige inkoopvoorwaarden bij preferred suppliers en begeleiding bij vraagstukken.
 • Inzicht in benchmarks mee te nemen: goede voorbeelden die als standaard of vergelijkingsbasis kunnen dienen.
 • Besparingsmogelijkheden te monitoren: monitoring van besparingsmogelijkheden door interne uitbesteding.
 • Jouw toekomst te borgen: we regelen samen je opvolging en borgen daarmee de toekomst van je praktijk.

In het kort: jij blijft de touwtjes in handen houden en blijft jouw eigen beslissingen nemen over jouw praktijk, maar hoeft geen zorgen meer te maken over facilitaire zaken. Dit bespaart tijd en stress, waardoor je dit met meer energie in jouw praktijk kan steken en bezig kan blijven met het verlenen de beste mondzorg aan jouw patiënten.

Hoe tandartspraktijk verkoop werkt

Het proces om je tandartspraktijk te verkopen en toe te treden tot PDA verloopt via een viertal stappen
Eerst kijken we samen naar waar je nu staat met je praktijk door een inventarisatie te maken van je huidige situatie. Vervolgens ontvang je een aanbod op maat voor onze samenwerking. Wanneer je het aanbod accepteert, worden alle voorwaarden opgesteld in een contract en ontvang je een schriftelijke overeenkomst. De laatste stap is dat de samenwerking met PDA begint. Vanaf dit moment ben je onderdeel van onze alliantie.

Wanneer je je wilt aansluiten bij PDA, dien je een omzet te hebben van ten minste €1.000.000,- (excl. techniekkosten), minimaal vier stoelen te hebben en minstens €250.000,- EBITDA te hebben. Gemiddeld realiseren de praktijken rond de €1.500.000,- omzet en €350.000,- EBITDA. Dit betekent dus dat de praktijken bewezen succesvol zijn geweest in het verleden. Op deze manier wordt het continuïteitsrisico en de volatiliteit in de resultaten verminderd.

Na de tandartsprakijk overname verandert er weinig op de voorgrond. In feite blijft de praktijk doorlopen zoals deze voor de overname ook al liep. PDA blijft af van de naam op de gevel, want een tandarts heeft onder zijn eigen naam een patiëntenbestand opgebouwd en we willen graag dat de patiënt de weg naar de tandarts blijft vinden. Daarnaast investeert PDA in het moderniseren van de automatisering van de praktijk.

Bovendien wordt al het personeel mee overgenomen en blijft het personeel de werkzaamheden doen die het altijd al doet. Er worden geen andere arbeidsvoorwaarden voorgesteld. Er verandert dus, op het uiterlijk van de loonstrook na, niets voor het personeel. Wel krijgt het personeel binnen de PDA-groep meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen. wat natuurlijk mooi meegenomen is.

Contact over tandartspraktijk verkopen?

Maken wij jou enthousiast met ons verhaal? Dan komen we graag met jou in contact. Ook voor meer informatie en vragen kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via onderstaand formulier.

Blijf de tandarts die je wilt zijn

Over PDA

Tandarts ben je met hart en ziel. Voor je patiënten, de mensen voor wie je het verschil kan maken. En voor je collega’s, met wie je er samen voor zorgt dat je tandheelkunde van het hoogste niveau levert.

Lees meer over ons

Neem contact op

Nieuwsgierig?

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.