Leiderschap binnen de mondzorgpraktijk

PDA Praktijkdag
Datum
21 juli, 10:00 uur

Vorige maand organiseerden we de eerste PDA Praktijkdag, speciaal voor alle praktijken die bij onze alliantie aangesloten zijn. Een dag vol kennis, gezelligheid en feest, met volop ruimte om het PDA-gevoel te beleven. Was je er niet bij? Geen zorgen, we delen alle kennis ook online. In dit artikel doen we verslag van de bijeenkomst met Sander Hendriks en Pascal de Groot, over team- en leiderschapsontwikkeling.

Deze bijeenkomst was een van de vijf deelsessies op de Praktijkdag, speciaal samengesteld per vakgroep. Pascal en Sander van Outperformers namen de praktijkmanagers mee in de wereld van management en leiderschap. Praktijkmanager Kim Vrinten van Cosmident vertelt wat zij leerde in deze sessie en wat ze vond van de eerste PDA Praktijkdag.

PDA Praktijkdag als teambuilding

Cosmident is met een flinke afvaardiging naar de Praktijkdag gekomen. “Kennisverbreding is voor het hele team interessant en het is ook gewoon gezellig, een vorm van teambuilding.” De groep vertrok al vroeg vanuit Kaatsheuvel, toch wel een beetje gespannen. “PDA is een groeiende club en we vinden het belangrijk om elkaar te leren kennen. Ik ken zelf al een aantal praktijkmanagers omdat ik regelmatig met hen overleg over praktische zaken als patiëntendossiers of personeelsdossiers. Maar andere collega’s hebben minder contact met PDA-vakgenoten. Dus zij stapten met wat gezonde spanning de auto in.”

Kennissessie die iets losmaakt

Die spanning was na aankomst gelukkig snel verdwenen. “We zijn pas op de helft van de dag en het is nu al heel gezellig. De sessie die ik bijwoonde was naast informatief ook dynamisch, waardoor iedereen snel wat losser wordt. Tijdens deze sessie stond de sfeer binnen de praktijk centraal. Volgens mij heel goed om daar ook aandacht aan te besteden, naast bijvoorbeeld de agendaplanning. Ik werk al jaren als praktijkmanager en weet hoe belangrijk het is om een sfeer te creëren waarin collega’s zich comfortabel voelen.

Die comfortzone is voor iedereen anders, werd me tijdens de sessie duidelijk. Dit ondervonden we in een simpele opdracht: blaas een ballon op tot het punt waarop je nog comfortabel bent. Dat leidde tot wat hilariteit, want sommigen bliezen de ballon een stuk groter op dan anderen. De les: het is prima dat ieders comfortzone anders afgebakend is. Zolang we dat weten van elkaar binnen de praktijk, kunnen we er rekening mee houden.”

Maak gerust eens een fout

Welk inzicht neemt Kim mee naar huis? “Het is misschien niet het meest verrassende, maar wel een belangrijke: van je fouten kun je leren. We zijn vaak bang om ze te maken, maar dat is nergens voor nodig. Ook niet als je in een leidinggevende functie werkt. Want als je een fout goed opvangt, geeft het je team juist extra vertrouwen in jou.”

 

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.