Gewoon Gaaf bij PDA: extra aandacht voor mondgezondheid bij kinderen

Tijd voor kwaliteit
Datum
24 november, 10:00 uur

Goede mondgezondheid is voor iedereen belangrijk, maar voor kinderen misschien nog wel het meeste. Want als je al op jonge leeftijd goed voor je gebit zorgt en de juiste eet- en poetsgewoonten aanleert, heb je daar je hele leven profijt van. Daarom werken vrijwel alle praktijken binnen PDA straks met de Gewoon Gaaf-methode, een cariëspreventiemethode speciaal gericht op kinderen. De laatste trainingen ter voorbereiding zijn ingepland.

In dit blog geven we eerst een korte introductie op de Gewoon Gaaf-methode en daarna gaan we dieper in op de implementatie van die methode bij onze praktijken. We geven hier praktijkmanager Lydia van den Brink (Marodent) het woord. Zij nam net als vrijwel alle praktijken van PDA deel aan de Gewoon Gaaf-cursus van het Ivoren Kruis, die nodig is om de behandelmethode in de tandartspraktijk in te zetten.

Introductie: fors minder cariës door Gewoon Gaaf
De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen van 0 tot 18 hun gebit gaaf te houden. De insteek ervan is dat ouders dit samen met hun kinderen doen, onder begeleiding van de mondzorgverlener. Deze methode is vanuit de wetenschap ontwikkeld en gaat uit van individuele risico-inschattingen. Hoe groter het risico op cariës, hoe frequenter de controles. Zo is de behandeling altijd perfect afgestemd op het kind. Met een indrukwekkend resultaat: de cariëspreventiemethode zorgt ervoor dat er tot 70 procent minder caviteiten ontstaan bij kinderen.

Meer informatie hierover vind je op ivorenkruis.nl/gewoon-gaaf.

Kick-off met Ivoren Kruis
Vanaf november vorig jaar werken we al aan de zorgvuldige implementatie van de methode. We maken praktijken enthousiast voor deze methode, die hen uiteindelijk overigens ook werk uit handen gaat nemen. Ga maar na: als kinderen minder vaak gaatjes hebben, scheelt dat in het aantal behandelingen. Die tijd kun je steken in behandelplannen voor andere patiënten. Dit idee en de inhoudelijke aspecten van de Gewoon Gaaf-methode legden we voor tijdens de kick-off van het implementatieproject in november. Ivoren Kruis was te gast om praktijkmanagers met (een deel van) hun team een goede eerste indruk te geven.

Training voor de hele praktijk
Inmiddels zijn we heel wat verder en heeft driekwart van de praktijken al aan de Gewoon Gaaf-cursus deelgenomen. Het is een dagprogramma in de praktijk waar het toegepast gaat worden, met álle collega’s die daar werken. Wat kwam er tijdens de training aan bod? Praktijkmanager Lydia van den Brink van Marodent vertelt.

Gemotiveerd Marodent
“Wij zijn in november met vier collega’s naar de kick-off geweest en hebben 26 januari met het hele team de training van het Ivoren Kruis gehad. Van 16.00 uur tot 21.00 uur luisterden we afwisselend naar de trainster, deden we rollenspellen en gingen we met groepjes in gesprek. Het was een ontzettend leuke avond, met tussendoor een hapje uit de frituur. Aan het einde zeiden collega’s tegen elkaar: ‘Ik had niet door dat het al zo laat was.’”

“Marodent werkte hiervoor al met Gewoon Gaaf, maar niet zo intensief als mogelijk is. We waren bijvoorbeeld niet bekend met de gesprekstechnieken en gebruikten nog niet de stappenplannen waarmee we kunnen laten zien hoe de controletijdlijn voor verschillende kinderen eruitziet. We hebben nu meer EMS-apparatuur voor preventie en reiniging en met de aanvullende kennis uit de training is dat voor ons een mooie stok achter de deur om Gewoon Gaaf structureel op te pakken. Want de resultaten ervan zijn heel goed en we gunnen het alle kinderen dat zij hun achttiende verjaardag met een gaaf gebit halen.”

Volgende stap: borging
Marodent hield zes weken na de training een werkoverleg om de tussenstand te bepalen: hoe vinden we dat het gaat en op welke punten kunnen we nog verbeteren? Een mooi initiatief en een goed voorbeeld van hoe we vanuit PDA na de implementatie van Gewoon Gaaf een vinger aan de pols willen houden. Hoe we dat precies gaan doen, wordt nog vastgelegd vanuit team kwaliteit. Maar dát we praktijken blijven stimuleren, staat vast. Want zoals Lydia al zei: we gunnen ieder kind het cadeau van een mooi gebit op zijn of haar 18e verjaardag.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.