‘Tandarts, houd je honger in bedwang’

Tijd voor kwaliteit
Datum
30 juni, 08:49 uur

Waarom had ik bij mijn oude tandarts nooit iets, terwijl de nieuwe dure behandeling op dure behandeling adviseert? Een vraag die steeds vaker rijst onder patiënten. Rutger Sonneveld, Corporate Quality & Safety Manager bij PDA: “Overindicering is niet alleen voor de patiënt absoluut onwenselijk, maar ook voor de mondzorg in het algemeen.”

Verkeerde prikkels

Al jarenlang komen de twijfels rondom de indicaties van tandartsen Rutger ter ore: “In het veld hoor je steeds vaker het vermoeden dat hier een financiële prikkel aan ten grondslag zou kunnen liggen. Vooral wanneer een praktijk is overgenomen. Een praktijkovername is een behoorlijke investering, die terugverdiend moet worden. Hierdoor ontstaat een prikkel om een hoge omzet te genereren. Daarnaast is het vaak zo dat zzp-tandartsen, bijvoorbeeld bij een keten, gemotiveerd worden om een hogere omzet te behalen door middel van een bonusstructuur.”

Twijfel bij patiënten

In de praktijk vertaalt zich dat naar patiënten die hardop beginnen te twijfelen. Onlangs nog verscheen in dagblad Trouw het artikel ‘Mijn nieuwe tandarts raadt allemaal dure behandelingen aan, is dat terecht?’. Jarenlang was er niets aan de hand met het gebit van een 46-jarige lezer. Iedere negen maanden bezocht ze haar oude, vertrouwde tandarts voor een kort bezoekje in de stoel. Sporadisch werd er een gaatje gevuld.

‘Deze tandarts overijverig of de vorige te laks?’

Nu de tandarts van de Trouw-lezer met pensioen is, zijn haar tandartsbezoekjes drastisch veranderd. Ineens zit ze vaak wel dertig minuten in de stoel en moet ze halfjaarlijks langskomen. De twijfel slaat toe: “Is deze tandarts overijverig of was de vorige te laks?” Lastig te bepalen, volgens tandarts Richard Kohsiek, tevens bestuurslid bij het KNMT. In de krant zegt hij: “Je bent als tandarts altijd preventief bezig. Zie het als het vervangen van je banden bij de garage: dat gebeurt hopelijk óók voordat de band klapt.” Wel verschillen de standaarden per tandarts, beaamt hij: “Hoewel iedereen is opgeleid volgens een bepaalde standaard, maakt iedere tandarts zijn eigen keuzes.”

Een goed imago komt te voet en gaat te paard

Als kwaliteits- en veiligheidsmanager bij PDA drukt Rutger de tandartsen op het hart de valkuil van overindicering te vermijden: “De patiënt zal zich belazerd voelen. Het is voor patiënten lastig in te schatten welke zorg zij nodig hebben en daarom vertrouwen zij op de kennis en kunde van de professional. En als die geen zorg levert of zijn behandelingen niet goed onderbouwd, wordt het vertrouwen geschaad. Vaak zullen deze patiënten de praktijk verlaten en gaan zij op zoek naar een praktijk die ze wel vertrouwen. Dergelijke verhalen zingen zich dan snel rond …”

‘Goede praktijk is veel toekomstbestendiger’

“Mijn ervaring met tandartspraktijken is dat zij met een juiste praktijkvoering en kwalitatief goede zorg een goede omzet kunnen realiseren”, geeft Rutger als advies. “Hiervoor is geen overindicering nodig. Dus tandarts, houd je honger in bedwang. Omzet is leuk, maar een goede praktijk met tevreden patiënten nog veel leuker én toekomstbestendiger. Dat sluit perfect aan bij de visie van PDA: blijf de tandarts die je wilt zijn. Vertrouw dus op je eigen kennis en inzichten.”

Over Rutger

Rutger Sonneveld is Corporate Quality & Safety Manager bij Prime Dental Alliance. Hij is letterlijk met de legoblokjes ‘onder de stoel’ grootgebracht, studeerde twee jaar Tandheelkunde en stapte over naar Gezondheidswetenschappen. Vervolgens is hij in Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar de beoordeling van de kwaliteit van tandartspraktijken. Rutger heeft veel ervaring als zorgadviseur en -inkoper. Hij spreekt de taal van de tandarts als geen ander en houdt het niveau van de kwaliteit en veiligheid binnen de PDA-praktijken zeer hoog.

Rutger Sonneveld - Prime Dental Alliance

 

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.