Positieve Gezondheid op de Werkvloer

Tijd voor kwaliteit
Datum
02 mei, 09:05 uur

Bij PDA focussen wij ons niet alleen op de kennis en jou als persoon, maar óók op de Positieve Gezondheid van onze werknemers. Dit is waarom wij niet alleen opleidingen aanbieden om vaardigheden op te doen in de mondzorgwereld, maar ook opleidingen op het gebied van persoonlijk leiderschap. Hieronder vallen zaken als teamvorming en timemanagement. Benieuwd naar hoe wij dit verder invullen en onze gedachtegang hierachter? Je leest het hier.

Positieve gezondheid

Wij bij PDA stellen samen met onderwijsorganisatie Edin opleidingen ter beschikking om jou kennis bij te brengen. Dit zijn bijvoorbeeld opleidingen tot tandartsassistent, mondhygiënist of preventieassistent. Daarnaast focussen wij ons ook op jou als persoon en Positieve Gezondheid. Hierbij gaat het dan om jouw welbevinden. Dit vinden wij bij PDA van belang, omdat het fijn is als collega’s ‘relaxed’ in hun werk staan en bijvoorbeeld geen stress ervaren. Dit verkleint namelijk de kans op ziekte én vergroot de professionele performance. Hierom bieden wij cursussen aan zoals timemanagement en teamvorming.

Dit doen wij met de gedachtegang van het model Positieve Gezondheid (zie afbeelding 1). Dit model biedt een bredere kijk op gezondheid die vervolgens meer oplevert. Want het gaat bij dit model in eerste instantie niet om de klachten en problemen die mensen ervaren. Het accent wordt dus niet alleen gelegd op de ‘ziekte’, maar juist ook op de mensen zelf en hun eigen veerkrachten. Op deze manier werken wij aan de positieve gezondheid van onze werknemers, waardoor zij beter in hun vel zitten en ontspannen aan het werk kunnen.

Afbeelding 1. Model Positieve Gezondheid.

Maar wat houdt het model van Positieve Gezondheid nou precies in? Het is als het ware een bredere kijk op gezondheid. Er wordt niet alleen gefocust op de fysieke gezondheid van mensen, maar ook op de sociale en emotionele uitdagingen in het menselijke leven die bijdragen aan hoe iemand zich voelt. Het model werkt daarom zes verschillende dimensies uit die allemaal bijdragen aan de gezondheid. Wij bieden onze medewerkers de mogelijkheden om hun positieve gezondheid in stand te houden.

De 6 dimensies

Zoals eerder genoemd onderscheidt het model van Positieve Gezondheid zes verschillende dimensies. Deze dimensies zijn opgesteld om het gezondheidswelzijn van iemand te meten en bestaan uit de dimensies met betrekking tot lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en tot slot dagelijks functioneren.

  1. De dimensie lichaamsfuncties omvat de fysieke aspecten van gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan je gezond en fit voelen, geen klachten of pijn hebben, goed kunnen slapen en eten, een goede conditie hebben en bewegen.
  2. Mentaal welbevinden slaat op het goed kunnen onthouden van dingen, je goed kunnen concentreren, communiceren, vrolijk zijn, jezelf accepteren, goed om kunnen gaan met veranderingen en een gevoel van controle ervaren.
  3. Zingeving is een dimensie die gaat over het gevoel hebben van een zinvol leven. Wanneer je veel levenslust hebt, idealen wil bereiken én vertrouwen hebt is jouw mate van zingeving hoog. Ook acceptatie, dankbaarheid en blijven leren horen bij de dimensie zingeving.
  4. De dimensie kwaliteit van leven houdt het genieten, gelukkig zijn en lekker in je vel zitten in. Ook de ervaring van balans, jezelf veilig voelen en je woon- en inkomenssituatie behoren tot deze dimensie.
  5. Meedoen is een dimensie die slaat op het hebben en genieten van sociale contacten. Serieus genomen worden, met anderen samen leuke dingen doen, steun krijgen van anderen en erbij horen zijn hier ook pijlers van. Zinvolle dingen doen en interesse hebben in de maatschappij zijn tekenend voor de dimensie ‘meedoen’.
  6. Tot slot, dagelijks functioneren gaat over het voor jezelf zorgen, je grenzen kennen, kennis van gezondheid hebben, omgaan met tijd en geld, kunnen werken en hulp kunnen vragen.

Meer dan ‘niet ziek zijn’

Zoals je ziet gaat gezondheid van mensen dus niet alleen over de fysieke ervaring van gezondheid. Er zijn nog vijf andere dimensies die bij kunnen dragen aan de welzijn van werknemers. Gezondheid is dus meer dan alleen ‘niet ziek zijn’, daarom wijzen wij onze mondzorg professionals graag op de kracht van positieve gezondheid en willen wij hen deze vaardigheden bijbrengen die bijdragen aan hun eigen positieve gezondheid.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de verschillende ontwikkelingsmogelijkheden bij PDA? Bekijk hier dan meer informatie over onze programma’s en opleidingen. Wil je weten of jij jouw droombaan kan starten binnen onze alliante? Ga dan naar de vacaturepagina om te zien welke functies er vrij zijn. Wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.