Cecil Penso: “Het is niet wat je bedoelt, maar hoe het overkomt”

PDA Praktijkdag
Datum
01 augustus, 08:39 uur

17 juni organiseerden we de eerste PDA Praktijkdag, speciaal voor alle praktijken die bij onze alliantie aangesloten zijn. Een dag vol kennis, gezelligheid en feest, met volop ruimte om het PDA-gevoel te beleven. Was je er niet bij? Geen zorgen, we delen alle kennis ook online. In dit artikel doen we verslag van de bijeenkomst met managed behaviour-trainer Cecil Penso, die ons meer leerde over de diversiteit aan persoonlijkheden die een mondzorgpraktijk rijk is.

Deze bijeenkomst was de laatste inhoudelijke sessie van de Praktijkdag voor alle 220 mondzorgprofessionals die aanwezig waren. Een prettige combinatie van kennis en humor om het inhoudelijke programma mee af te sluiten. En daarmee tegelijk de perfecte opwarmer voor de memorabele pubquiz die erop volgde.

Komen vier mannen op een bruiloft

Cecil Penso schetste een bruiloftsetting en legde ons aan de hand daarvan de vier verschillende karakters uit de DISC-kleurencirkel uit, een methode voor persoonlijkheidsanalyse. Met de waarschuwing: niemand ‘is’ één kleur. De ene na de andere man passeerde de revu, met anekdotes over zijn auto, outfit, gastenboektekening, manier van feliciteren en het vertrekmoment. Als publiek mochten we hardop onze vooroordelen uitspreken. Die verrassend vaak strookten met het beeld dat Penso al wilde schetsen. De kleurencirkel spreekt tot de verbeelding, bleek. 

Kleuren in de praktijk

Wat kun je hier nu mee in de praktijk? Ook daar ging Penso op in na alle bruiloftshilariteit, wat overigens goed werkte om de betekenis van iedere kleur te onthouden. Een praktijkvoorbeeld. De behandeling blijkt langer te duren dan een patiënt verwacht had en die komt verhaal halen. Je kunt dan met de stereotypering van Penso in het achterhoofd wel ongeveer inschatten wat de dominante kleur van diegene is. ‘Verhaal halen’ klinkt al erg rood. Een rood type zoekt volgens Penso naar kracht, wil dingen snel geregeld hebben en is gevoelig voor complimenten. Begin dus met dat laatste, kom daarna met sterke argumenten en laat de overtuigingskracht het werk doen. Waarom duurt die behandeling langer? “Omdat we alleen zo de beste mondzorg kunnen geven, en wel hierom.”

Tip: focus op hoe je overkomt

Reageren op een manier die aansluit bij het karakter van de persoon tegenover je maakt dat een gesprek beter loopt en dat iemand een fijn gevoel overhoudt aan contact met je praktijk. Oók bij klachten, want als je die slim oplost zou de aanvankelijk heetgebakerde ‘rode patiënt’ alsnog je grootste ambassadeur kunnen worden. Terwijl je wellicht dacht dat dit nooit meer goed zou komen.

De tip die Penso ons meegaf was dan ook: je patiënten (of collega’s) zijn gevoelig voor hoe je overkomt. Probeer je dus meer te richten op hoe je iets overbrengt, dan op hoe je het ten diepste bedoelt. Want dat laatste is voor je gesprekspartner niet zichtbaar. Een wijze les, die ook buiten de praktijk zeker van pas komt.

 

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.