Vermijden tandarts tijdens corona brengt risico’s met zich mee

Update
Datum
13 oktober, 15:25 uur

Praktijken binnen onze alliantie zien het steeds vaker gebeuren: patiënten melden zich (last-minute) af wegens angst voor corona. Om diezelfde reden daalt ook het bezoek aan de mondhygiënist. Terwijl juist de gezondheid van je gebit van grote invloed is op je algehele gezondheid. Niet naar een afspraak gaan is dus een groter risico dan wél langskomen.

Vooropgesteld: bij coronaklachten blijf je thuis. Die boodschap van onze regering is inmiddels bekend en we geven nogmaals nadrukkelijk aan: neem dat serieus. Voor je eigen gezondheid en die van de mensen met wie je in contact komt.

Een goede gezondheid begint bij een gezond gebit

Wegblijven bij de tandarts en mondhygiënist kan grote risico’s met zich meebrengen. Onschuldige problemen zoals een gevoelige kies of bloedend tandvlees kunnen veranderen in ergere klachten als flinke infecties en ontstekingen. Bacteriën in je gebit kunnen zich via de mond verspreiden naar de bloedstroom van het lichaam. Zo krijgen bacteriën een kans om belangrijke organen te infecteren. We raden je dus ten zeerste aan om langs te komen, ook al zie je ertegenop.

RIVM en KNMT: reguliere mondzorg is verantwoord

Nederlandse tandartsen lopen al jaren voorop met veilig behandelen, aldus de Nederlandse beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen (KNMT). Ze werken volgens strikte hygiënerichtlijnen en de Leidraad Mondzorg Corona, die samen met het RIVM is opgesteld. Zo is het mogelijk om op een verantwoorde manier reguliere mondzorg aan te bieden.

Je kunt met een veilig gevoel naar de tandarts

Wie de afgelopen maanden naar de tandarts of mondhygiënist is geweest, merkte ongetwijfeld dat medewerkers extra beschermingsmiddelen dragen en dat de standaard al strenge regels omtrent hygiëne nog verder zijn aangescherpt. Deze regels worden in al onze praktijken zorgvuldig nageleefd, in het belang van jouw gezondheid en de gezondheid van de tandartsen en hun teams.

Waarom je veilig langs kunt komen in onze praktijken:

  • De strenge preventierichtlijnen van de Nza en de Inspectie Gezondheidszorg worden zeer zorgvuldig nageleefd.
  • Dit geldt ook voor de richtlijnen die het RIVM heeft opgelegd. Dit is voor jou direct merkbaar bij binnenkomst: de handen worden gedesinfecteerd en de mond gespoeld voor de behandeling.
  • Onze balie-assistentes vragen zowel bij het maken van de afspraak als bij binnenkomst uitgebreid naar ieders gezondheid.
  • De 1,5 meter afstand wordt door de hele praktijk voor patiënten en medewerkers in acht genomen.
  • Er mag maar één patiënt in de behandelkamer, kleine kinderen uitgezonderd.
  • Voor elke behandeling wordt het hele instrumentarium gereinigd in een thermodesinfector en indien nodig in de autoclaaf om het steriel te maken.

Tip: bel vooraf even!

Vind je het spannend of vervelend om in coronatijd een bezoek aan je tandarts of mondhygiënist te brengen? Bespreek je zorgen, zodat je rechtstreeks van het team van jouw praktijk te horen krijgt welke maatregelen er allemaal getroffen zijn om een veilig bezoek mogelijk te maken.

Bellen voor een nieuwe afspraak of om een uitgestelde afspraak opnieuw in te plannen kan ook altijd.

Bronnen

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.