Op pad met Rutger: infectiepreventie bij PDA

Tijd voor kwaliteit
Datum
16 februari, 14:48 uur

Infectiepreventie is nu overal zichtbaar. Mondmaskers, desinfectiegel, handen zorgvuldig wassen. In de mondzorg hebben zulke maatregelen zich allang bewezen. Praktijken zetten daar vol op in. Rutger Sonneveld, Corporate Quality & Safety Manager bij PDA ondersteunt PDA-praktijken daarbij. Hij is er veel voor onderweg. Lees welke tussenstops hij zoal maakt.

De infectiepreventie is vaak goed in orde bij tandartspraktijken, ziet Rutger. “Besmetting binnen praktijken is ontzettend meegevallen. Alle persoonlijke beschermingsmiddelen zoals brillen en spatschermen plus de routine van reinigen en desinfecteren werpen nu zichtbaar zijn vruchten af. Zie het als een extra bewijs dat infectiepreventie werkt.”

Lage infectiegraad bij PDA-praktijken
Rutger is niet de enige die dat signaleert. Ook de KNMT onderschrijft het, op basis van Amerikaans onderzoek wat hiernaar gedaan is. De beroepsorganisatie stelt dat een prevalentie van COVID-19 van 0,9 procent in de VS representatief is voor Nederland. De Mondzorgalliantie kreeg zelfs een pluim van het ministerie van VWS hiervoor. Rutger: “Ik zie ook bij de praktijken die bij de Prime Dental Alliance zijn aangesloten een lage infectiegraad. En dat willen we graag zo houden. Daar help ik praktijken op verschillende manieren bij.”

Stop 1: quickscan op drie soorten maatregelen
“Als praktijken zich aansluiten bij PDA kom ik al vrij snel over de vloer met een kwaliteitschecklist. Daarin staan ook punten als arbo, radiologie, taakdelegatie en algemene kwaliteitsbevordering. Bij infectiepreventie let ik op onder meer de volgende drie categorieën maatregelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen en hygiëne; maatregelen voor, tijdens en na de behandeling; het instrumentarium reinigen, desinfecteren en steriliseren. Gaat dit allemaal volgens de richtlijnen? Ik geef nadien ook adviezen over hoe de infectiepreventie naar een nog hoger plan kan, bijvoorbeeld als het gaat om efficiëntie.”

Stop 2 en 3: praktische protocollen en trainingen
Hoe vertaal je de richtlijnen die er zijn voor infectiepreventie naar een heldere werkwijze voor je praktijk? Dat is een uitdaging waar Rutger praktijken ook bij ondersteunt. “We maken die richtlijnen heel praktisch door ze om te zetten in duidelijke protocollen. Deze protocollen deel ik weer met praktijken. Die kunnen medewerkers er eenvoudig op naslaan als dat nodig is.” Daarnaast geeft Rutger trainingen aan praktijken, voor iedereen die daar werkt. Daarin brengt hij de discussie op gang over huidige werkwijzen en mogelijke verbeterslagen.

Stop 4: interne audits
Hoe kunnen we al die kennis binnen de alliantie benutten bij infectiepreventie, vroeg Rutger zich af. “Als alliantie zijn we een groep vakgenoten die veel van elkaar kan leren. Ook over infectiepreventie. Daarom doen we nu een proef met interne audits. Praktijkmanagers gaan bij elkaar langs om de checklist waar ik het eerder over had naast die praktijk te leggen. Een kijkje in elkaars keuken is ontzettend leerzaam en leuk. Zo doen de ‘auditors’ vast ook weer inzichten op die zij kunnen benutten in hun eigen praktijk.” Dit is dus eigenlijk geen stop voor Rutger. Maar hij kan er zeker een maken. “Als er discussiepunten zijn dan denk ik uiteraard graag mee, met een telefoontje of toch in de praktijk.”

Over Rutger
Rutger Sonneveld is Corporate Quality & Safety Manager bij Prime Dental Alliance. Hij is met de legoblokjes ‘onder de stoel’ grootgebracht, studeerde twee jaar Tandheelkunde en stapte over naar Gezondheidswetenschappen. Vervolgens is hij in Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar de beoordeling van de kwaliteit van tandartspraktijken. Rutger heeft veel ervaring als zorgadviseur en -inkoper. Hij spreekt de taal van de tandarts als geen ander en houdt het niveau van de kwaliteit en veiligheid binnen de PDA-praktijken zeer hoog.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.