Grip op je onderhoudscyclus geeft rust én financiële voordelen
Tijd voor kwaliteit- Datum
- 18 oktober, 12:40 uur
Fijn werken, met goed onderhouden apparatuur en instrumenten. Zodat je patiënten de beste, meest veilige mondzorg krijgen en je geen onverwachte kosten hebt. Dat is hoe je als tandarts het liefste werkt. Toch? Rutger Sonneveld, Corporate Quality & Safety Manager bij PDA signaleert dat onderhoud niet altijd even hoog op de prioriteitenlijst staat. Terwijl dit wel veel rust en financiële voordelen geeft.
Voorbeelden van onderhoudsgevoelig apparatuur
Van je röntgenapparatuur weet je: dat moet ik eens per jaar laten meten, zodat ik zeker weet dat de stralingswaarden goed zijn. Maar hoe zit het met je autoclaaf, thermodesinfector en behandelunit? Je bent verplicht om ál je apparatuur conform richtlijnen te onderhouden. Voorbeelden van materieel waar onderhoud wat meer op de achtergrond kan raken, ziet Rutger. “Als je thermodesinfector zonder dat je het weet al maanden een maximumtemperatuur van 70 graden heeft, is je instrumentarium dus ook al lange tijd niet goed schoon. En als je behandelstoel onverwacht niet meer functioneert, zit je ineens een week zonder. Onveilig, ergerlijk en financieel niet handig.”
Praktische oplossing bespaart kosten
Onderhoud verschuift vaak niet uit onwil naar de achtergrond. Wat Rutger vaak merkt is dat het heel praktische oorzaken heeft. “De medewerker die verantwoordelijk was voor het onderhoud is elders gaan werken en er is geen nieuwe verantwoordelijke aangesteld. Of de leverancier geeft geen updates over onderhoud, terwijl de praktijkmanager dit wel verwachtte. Een onderhoudscontract inclusief garantie verhelpt dit al. Het geeft je allereerst rust, want als je kunt vertrouwen op je apparatuur kun je volledig focussen op de behandeling. Daarnaast geeft het financiële voordelen, want onderhoudskosten zijn veel beter behapbaar dan reparatie- of vervangingskosten.”
Meer inzicht: geef alles met een stekker een sticker
Om precies te weten welke apparatuur gecheckt moet worden en wanneer, adviseert Rutger: “Op alle medische apparatuur met een stekker moet een sticker. Daarop noteer je wanneer de laatste check was, wanneer er opnieuw een check nodig is en wie het onderhoud doet. Houd dit ook bij in een overzicht. Bij onze praktijken loop ik dat overzicht regelmatig samen met praktijkmanagers door en dan weten we precies wat de status is. Is er onderhoud nodig? Dan regelen we dat via het onderhoudscontract van de praktijk of sluiten we samen een onderhoudscontract af via de preferred supplier van PDA. Op die manier houden wij de onderhoudscyclus voor praktijken in de gaten, zodat praktijkeigenaren zeker weten dat de kwaliteit van hun apparatuur en dus de behandeling zo hoog blijft als zij willen.”
Over Rutger
Rutger Sonneveld is Corporate Quality & Safety Manager bij Prime Dental Alliance. Hij is met de legoblokjes ‘onder de stoel’ grootgebracht, studeerde twee jaar Tandheelkunde en stapte over naar Gezondheidswetenschappen. Vervolgens is hij in Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar de beoordeling van de kwaliteit van tandartspraktijken. Rutger heeft veel ervaring als zorgadviseur en -inkoper. Hij spreekt de taal van de tandarts als geen ander en houdt het niveau van de kwaliteit en veiligheid binnen de PDA-praktijken zeer hoog.
Het laatste nieuws
-
Meldcode Kindermishandeling & huiselijk geweld: een cruciale rol voor de mondzorg
Tijd voor kwaliteit- Datum
- 11 oktober, 08:46 uur
-
Binnenkort bij de alliantie: Kelderman & Hüsken Orthodontie
Nieuw binnen de alliantie- Datum
- 26 augustus, 07:53 uur
-
TERUG NAAR DE BASIS
Tijd voor kwaliteit- Datum
- 15 juli, 09:25 uur
Het laatste nieuws
-
Meldcode Kindermishandeling & huiselijk geweld: een cruciale rol voor de mondzorgTijd voor kwaliteit
- Datum
- 11 oktober, 08:46 uur
-
Binnenkort bij de alliantie: Kelderman & Hüsken OrthodontieNieuw binnen de alliantie
- Datum
- 26 augustus, 07:53 uur
-
TERUG NAAR DE BASISTijd voor kwaliteit
- Datum
- 15 juli, 09:25 uur