Grip op je onderhoudscyclus geeft rust én financiële voordelen

Tijd voor kwaliteit
Datum
18 oktober, 12:40 uur

Fijn werken, met goed onderhouden apparatuur en instrumenten. Zodat je patiënten de beste, meest veilige mondzorg krijgen en je geen onverwachte kosten hebt. Dat is hoe je als tandarts het liefste werkt. Toch? Rutger Sonneveld, Corporate Quality & Safety Manager bij PDA signaleert dat onderhoud niet altijd even hoog op de prioriteitenlijst staat. Terwijl dit wel veel rust en financiële voordelen geeft.

Voorbeelden van onderhoudsgevoelig apparatuur

Van je röntgenapparatuur weet je: dat moet ik eens per jaar laten meten, zodat ik zeker weet dat de stralingswaarden goed zijn. Maar hoe zit het met je autoclaaf, thermodesinfector en behandelunit? Je bent verplicht om ál je apparatuur conform richtlijnen te onderhouden. Voorbeelden van materieel waar onderhoud wat meer op de achtergrond kan raken, ziet Rutger. “Als je thermodesinfector zonder dat je het weet al maanden een maximumtemperatuur van 70 graden heeft, is je instrumentarium dus ook al lange tijd niet goed schoon. En als je behandelstoel onverwacht niet meer functioneert, zit je ineens een week zonder. Onveilig, ergerlijk en financieel niet handig.”

Praktische oplossing bespaart kosten

Onderhoud verschuift vaak niet uit onwil naar de achtergrond. Wat Rutger vaak merkt is dat het heel praktische oorzaken heeft. “De medewerker die verantwoordelijk was voor het onderhoud is elders gaan werken en er is geen nieuwe verantwoordelijke aangesteld. Of de leverancier geeft geen updates over onderhoud, terwijl de praktijkmanager dit wel verwachtte. Een onderhoudscontract inclusief garantie verhelpt dit al. Het geeft je allereerst rust, want als je kunt vertrouwen op je apparatuur kun je volledig focussen op de behandeling. Daarnaast geeft het financiële voordelen, want onderhoudskosten zijn veel beter behapbaar dan reparatie- of vervangingskosten.” 

Meer inzicht: geef alles met een stekker een sticker

Om precies te weten welke apparatuur gecheckt moet worden en wanneer, adviseert Rutger: “Op alle medische apparatuur met een stekker moet een sticker. Daarop noteer je wanneer de laatste check was, wanneer er opnieuw een check nodig is en wie het onderhoud doet. Houd dit ook bij in een overzicht. Bij onze praktijken loop ik dat overzicht regelmatig samen met praktijkmanagers door en dan weten we precies wat de status is. Is er onderhoud nodig? Dan regelen we dat via het onderhoudscontract van de praktijk of sluiten we samen een onderhoudscontract af via de preferred supplier van PDA. Op die manier houden wij de onderhoudscyclus voor praktijken in de gaten, zodat praktijkeigenaren zeker weten dat de kwaliteit van hun apparatuur en dus de behandeling zo hoog blijft als zij willen.”

Over Rutger 

Rutger Sonneveld is Corporate Quality & Safety Manager bij Prime Dental Alliance. Hij is met de legoblokjes ‘onder de stoel’ grootgebracht, studeerde twee jaar Tandheelkunde en stapte over naar Gezondheidswetenschappen. Vervolgens is hij in Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar de beoordeling van de kwaliteit van tandartspraktijken. Rutger heeft veel ervaring als zorgadviseur en -inkoper. Hij spreekt de taal van de tandarts als geen ander en houdt het niveau van de kwaliteit en veiligheid binnen de PDA-praktijken zeer hoog.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.