PDA-kwaliteitscyclus helpt je continu scherp te zijn op risico’s

Tijd voor kwaliteit
Datum
21 december, 09:02 uur

Heb je als praktijk inzicht in alle risico’s en zijn die grondig afgedekt? Of denk je nu: o ja, dat stond nog op mijn lijstje. Rutger Sonneveld, Corporate Quality & Safety Manager bij PDA ziet beide ongeveer even vaak. Daarom zorgt hij met de kwaliteitscyclus voor een maandelijkse geheugensteun bij PDA-praktijken. Laatst kwam zo de RI&E aan bod.

Goed onderhouden apparatuur en instrumenten zijn een flinke (financiële) zorg minder, constateerden we in de vorige ‘tijd voor kwaliteit’-blog. Maar wat denk je van de mensen die daarmee werken? Ook voor jou en je collega’s moet veiligheid gegarandeerd zijn. Daarvoor is de RI&E, de risico-inventarisatie en -evaluatie.

Reminder tijdens praktijkmanagersoverleg
De RI&E kwam tijdens het vorige praktijkmanagersoverleg aan bod. Rutger: “Iedere maand is er zo’n overleg waarbij alle PDA-praktijken aanhaken. Dan praat ik ze bij over één onderwerp dat met kwaliteit en veiligheid te maken heeft. In november was dat de RI&E. Die moet je zelf aanvragen als praktijkmanager. Ik herinnerde hen daaraan en zorgde ervoor dat ze precies wisten hoe ze dit konden aanvragen. De RI&E is verplicht én belangrijk, dus noodzakelijk om op tijd mee aan de slag te gaan. Ik hou dit voor praktijkmanagers in de gaten, zodat zij hier zelf niet continu mee bezig hoeven te zijn.”

Risico’s signaleren en verkleinen

Wat houdt een RI&E nu precíes in? Rutger legt het uit. “Er zijn grofweg twee onderwerpen: gevaarlijke stoffen (je verbruiksmaterialen) en arbo. Denk bij die eerste categorie bijvoorbeeld aan vulmateriaal voor kiezen. Is het materiaal toxisch? Wat zijn precies de risico’s van dat materiaal? Wat kun je doen om die in te perken? Bij arbo kun je denken aan of er rookmelders en brandblussers zijn, en of je collega’s wel op een ergonomisch verantwoorde stoel zitten en genoeg daglicht zien.

Uiteraard ga je na die risico-inventarisatie aan de slag met een plan van aanpak. Wellicht moeten er meer bhv’ers op cursus dit jaar, of moet je naar de bouwmarkt voor wat extra rookmelders. En als je toch nieuwe stoelen aanschaft, vraag dan meteen even aan je collega’s hoe zij het prettigst zitten. Dat scheelt een hoop rugklachten.”

Vraag het je collega’s

Rutger zorgt voor alle informatie die nodig is en staat ook paraat voor vragen. “Zo’n RI&E vragen praktijkmanagers eenvoudig aan via een online tool van de beroepsorganisatie. Ik laat zien waar ze die kunnen vinden en de rest regelen ze zelf. En misschien rijst er nog een vraag, bijvoorbeeld over de giftige stoffen. Dan zorg ik voor een antwoord. Maar bij PDA kunnen praktijkmanagers ook eenvoudig collega-praktijkmanagers om hulp vragen. Via de groeps-WhatsApp is er altijd wel iemand die het al heeft uitgezocht. En anders doe ik dat alsnog. Dit geldt voor alle onderwerpen die bij praktijkmanagers spelen, bijvoorbeeld ook rondom corona. Zo geven we vanuit PDA onze praktijkmanagers de rust die zij nodig hebben om hun werk goed en veilig te blijven doen.”

Over Rutger
Rutger Sonneveld is Corporate Quality & Safety Manager bij Prime Dental Alliance. Hij is met de legoblokjes ‘onder de stoel’ grootgebracht, studeerde twee jaar Tandheelkunde en stapte over naar Gezondheidswetenschappen. Vervolgens is hij in Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar de beoordeling van de kwaliteit van tandartspraktijken. Rutger heeft veel ervaring als zorgadviseur en -inkoper. Hij spreekt de taal van de tandarts als geen ander en houdt het niveau van de kwaliteit en veiligheid binnen de PDA-praktijken zeer hoog.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.