Krijg het voor je kiezen #1: angstig patiëntje

Krijg het voor je kiezen
Datum
06 oktober, 14:37 uur

In Krijg het voor je kiezen bespreken we wat mondzorgprofessionals zoal voor hun, uh, kiezen krijgen. En vooral ook: hoe ze daarmee dealen. Kindertandverzorgster Brigitte de Jong van Tandheelkundig Centrum Oisterwijk heeft veel te maken met nerveuze en angstige kinderen. Wat kun jij leren van haar tips en tricks?

De casus
Een 6-jarig patiëntje dat voor het eerst bij mij kwam, bleek een ontstoken kies te hebben in zijn melkgebit. Die moest eruit, wat hem van schrik aan het huilen maakte. En helaas was dat niet het enige probleem: hij had meerdere gaatjes. Terwijl hij daarvoor nooit iets had. Dat van die ontstoken kies was al vervelend nieuws, maar toen ik moest vertellen dat er meer problemen waren, was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Het jongetje werd erg angstig.

Brigitte’s oplossing
Als kindertandverzorgster werk ik veel met kindjes die nerveus of angstig zijn. Dan stel ik mezelf altijd als doel om stapje voor stapje hun vertrouwen te winnen. Voor de daadwerkelijke ingreep spreek ik vaak een aantal keer af met het kind, om te praten over van alles en nog wat. Zo krijgen ze de tijd om te wennen aan de stoel, aan mij en aan wat er gaat gebeuren. Met zowel het kind als de ouder neem ik de procedure door van de geplande ingreep. Ik maak het tastbaar voor het kind door op hun hand of zelfs al in hun mond te laten voelen hoe de materialen werken. Hoe groot de stappen zijn die ik neem, is volledig afhankelijk van het kind. Hij of zij bepaalt hoe ver we gaan. Sommige kindjes zijn echt heel bang en vinden het testen van speekselverwijderingsinstrumenten al te heftig. Tijdens de ingreep is het cruciaal dat het kind de controle houdt.

Bij hevige angst
Soms loop ik tegen een muur aan. Zo ook in het geval van de hierboven geschetste casus. Ik was de brenger van het slechte nieuws, waardoor het jongetje mij niet meer vertrouwde. De enige optie was hem doorverwijzen naar een speciale kindertandarts. Die heeft net wat uitgebreidere technieken om de angst bij het kind te verminderen of zelfs weg te nemen. Dat lukte mij echt niet meer. Uiteindelijk is hij onder narcose behandeld.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.