Aanstekelijke infectiepreventie trainingen van Rutger

Tijd voor kwaliteit
Datum
01 juni, 09:21 uur

Hoe zorgen PDA-praktijken ervoor dat hun infectiepreventie op orde is en dat iedereen weet wat te doen in welke situatie? Daarbij helpt Rutger Sonneveld, als Corporate Quality & Safety Manager bij PDA. Hij houdt het niveau van de kwaliteit en veiligheid binnen de PDA-praktijken hoog. Bijvoorbeeld met specifieke trainingen voor het hele praktijkteam.

Infectiepreventie wérkt, dat heeft de pandemie wel bewezen. Rutger deelde in zijn vorige blog over infectiepreventie inzichten over de besmettingsgraad in de mondzorg: die was erg laag, blijkt uit onderzoek. Voor Rutger geen verrassing. Want hij weet hoeveel moeite praktijken er altijd al in steken om infecties te voorkomen. Zeker de PDA-praktijken. Want aan hen geeft Rutger zelf alle handvatten om infectiepreventie optimaal vorm te geven.

Quickscan, protocollen en audits

Dat doet Rutger op verschillende manieren. “Het begint al als praktijken zich aansluiten bij PDA. Dan kom ik langs met een kwaliteitschecklist. Voor vinkjes die we niet direct kunnen zetten maken we samen een plan zodat we die zo snel mogelijk wél kunnen zetten. Daarnaast maak ik van de algemene preventierichtlijnen praktische protocollen die praktijken er eenvoudig bij kunnen pakken.

En uiteraard controleren we regelmatig hoe het ervoor staat met de infectiepreventie. Bijvoorbeeld door interne audits. Niet ik, maar praktijkmanagers pakken de checklist erbij die ik eerder noemde en nemen met dit document in de hand een kijkje bij andere praktijken. Want binnen deze alliantie van vakgenoten kunnen we ontzettend veel van elkaar leren, ook over infectiepreventie.”

Praktijken bijten zich vast in eigen infectiepreventie

En er is nog meer. Rutger geeft ook trainingen aan praktijken. Niet alleen aan de praktijkmanager, maar aan het hele team. “Daarbij gebruik ik de protocollen die ik eerder noemde. Van alle onderwerpen rond infectiepreventie deel ik de highlights: persoonlijke beschermingsmiddelen en hygiëne, maatregelen tijdens de behandeling en het instrumentarium reinigen, desinfecteren en steriliseren. Daarna breng ik de discussie op gang: zijn er punten die slimmer kunnen? Dan komt er altijd wel iets boven tafel. En als het team er met elkaar niet uitkomt, helpt mijn kennis uit recente literatuur of nieuwsberichten van de beroepsorganisatie hen vaak wel op weg.”

Voorbeeld: routing van instrumentarium

Wat voor discussiepunten komen er dan zoal aan bod tijdens zo’n training? “Ik laat praktijken graag nadenken over de routing van het instrumentarium. Is die optimaal? Mijn tip is om zo min mogelijk instrumenten op het werkblad klaar te leggen en alleen wat echt nodig is. Want een leeg werkblad schoonmaken met een alcoholdoekje is veel minder werk dan het hele ontsmettingsproces van je instrumentarium doorlopen. Want ook al is instrumentarium dat op het werkblad ligt niet gebruikt, dan moet dat toch ontsmet worden. En als je echt iets mist tijdens de behandeling, dan maak je voorzichtig met de achterkant van een pincet de lade open om dat ene instrument erbij te pakken. Tijdens zo’n discussie komt het praktijkteam daar meestal zelf op uit en dat werkt stukken beter dan dat ik het voorkauw.”

Over Rutger

Rutger Sonneveld is Corporate Quality & Safety Manager bij Prime Dental Alliance. Hij is met de legoblokjes ‘onder de stoel’ grootgebracht, studeerde twee jaar Tandheelkunde en stapte over naar Gezondheidswetenschappen. Vervolgens is hij in Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar de beoordeling van de kwaliteit van tandartspraktijken. Rutger heeft veel ervaring als zorgadviseur en -inkoper. Hij spreekt de taal van de tandarts als geen ander en houdt het niveau van de kwaliteit en veiligheid binnen de PDA-praktijken zeer hoog.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.