Overweeg je een praktijkovername in de mondzorg? 3 aandachtspunten

Stel je bent een tandarts en werkt al jarenlang met veel plezier in de mondzorg, maar je loopt de laatste tijd tegen een aantal dingen aan met jouw praktijk. Hoe deal je bijvoorbeeld met patiëntverwachtingen die alsmaar hoger worden en met een wetgever die steeds weer met nieuwe eisen komt? Prime Dental Alliance (PDA) biedt een oplossing, namelijk een praktijkovername waarbij jij de eigenaar blijft. Jij bepaalt hoe je je werk uitvoert, wij nemen facilitaire zorgen weg. En zo zijn er nog meer mogelijkheden voor praktijkovernamen in de mondzorg. 

Waar moet je op letten bij een praktijkovername in de mondzorg?

Een praktijkovername als oplossing is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe bepaal je wat bij je past en hoe zorg je er vervolgens voor dat dit overnameproces soepel verloopt? Wij geven je graag een drietal praktische tips zodat je goed voorbereid het proces van praktijkovername in de mondzorg kan ingaan.

1. Wees op de hoogte van waar je aan begint

Ten eerste is het goed om tot in de kleine punten uit te pluizen wat je te wachten staat. Hoe gaat de overname in zijn werk, wat dien jij te doen en wat wordt er voor jou gedaan? Als je op de hoogte bent van waar je aan begint, is de kans kleiner dat je voor verrassingen komt te staan. Wanneer je bijvoorbeeld precies weet wat er in het contract staat en hoe de zaken geregeld zijn, ga je zelfverzekerd het overnametraject in. Hier kan je bijvoorbeeld lezen hoe een praktijkovername in de mondzorg geregeld is bij PDA.

Daarnaast is het ook altijd goed om te onthouden dat het verstandig is om niet te snel ‘ja’ te zeggen of te tekenen. Neem er gerust de tijd voor en vergelijk en overweeg alles wat je tegenkomt. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden en neem contact op met verschillende organisaties voor meer informatie. Op deze manier kan jij je optimaal voorbereiden op een praktijkovername in de mondzorg. Om je op weg te helpen bij het uitpluizen van de mogelijkheden, bieden wij verschillende artikelen aan over praktijkovernames. Neem gerust een kijkje!

2. Denk aan je medewerkers

Jij hebt al een tijd jouw tandartspraktijk gerund met de fijnste collega’s om je heen. Wanneer je overweegt om jouw praktijk te laten overnemen, wil je natuurlijk het beste voor je collega’s. Wees daarom op de hoogte van wat er gaat veranderen voor jouw werknemers. In de wet is het vastgesteld dat bij een overname werknemers ook overgenomen worden, inclusief de arbeidsvoorwaarden. Zorg er dus voor dat voorafgaand aan de overname duidelijk in beeld is gebracht welke werknemers in dienst zijn en wat de bijbehorende arbeidsvoorwaarden zijn. Wanneer dit in orde is, maak je de kans kleiner dat je voor grote verrassingen komt te staan en dat er teleurstellingen zijn bij je werknemers.

Ook bij PDA houden wij hier rekening mee. Immers, wij streven ernaar om jouw identiteit als tandarts en praktijk staande te houden. Wij zorgen er dan ook voor dat jouw werknemers weinig merken van de praktijkovername. Op het uiterlijk van de loonstrook na, zal er weinig tot niets veranderen voor hen!

3. Ga voor zekerheid

Het verkopen en overnemen van praktijken in de mondzorg kan altijd gepaard gaan met risico’s. Daarom is het slim om de mogelijke risico’s van tevoren in kaart te brengen. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door een due diligence-onderzoek uit te (laten) voeren. Via zo’n onderzoek worden garanties en vrijwaringen opgenomen in de koopovereenkomst en ontstaat er een risicoverdeling tussen de koper en jou als praktijkverkoper. Daarnaast kan je als verkoper een vermogensinstandhouding afgeven. En zijn er stakeholders die goedkeuringsrecht hebben? Ook dat krijg je met zo’n onderzoek helder. En: vergeet ook je echtgenoot niet tijdens het overnameproces, die wordt ook meegenomen in het onderzoek.

Dit klinkt misschien allemaal ingewikkeld, maar het is zeker de moeite waard om in acht te nemen. Zorg dat alle risico’s gedekt zijn in het contract. Bij PDA zijn we hier ontzettend scherp op. Lees bijvoorbeeld hier hoe een toetreding tot onze alliantie verloopt.

Stel ons je vraag

Jouw praktijk in de mondzorg over laten nemen is een grote stap. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Ook zijn er veel verschillende manieren om je praktijk te verkopen. Neem daarom goed de tijd om alles tot in de kleinste details uit te pluizen. Zodat je precies weet wat je wilt. Bij PDA vinken we jouw wensenlijst af. Zo zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat jij eigenaar blijft en dat patiënten niet veel merken van de overname. Ben je benieuwd wat dit voor jou betekent? Neem contact met ons op, ook om de mogelijkheden te bespreken om toe te treden tot onze alliantie. Wij helpen je graag bij een praktijkovername!

Blijf de tandarts die je wilt zijn

Over PDA

Tandarts ben je met hart en ziel. Voor je patiënten, de mensen voor wie je het verschil kan maken. En voor je collega’s, met wie je er samen voor zorgt dat je tandheelkunde van het hoogste niveau levert.

Lees meer over ons

Neem contact op

Nieuwsgierig?

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.