PDA bezocht het European Aligner Congres: ‘Aligners hebben de toekomst’

Update
Datum
13 mei, 11:21 uur

Orthodontist Georgios Tsorovas en tandarts Simone Collijn bezochten onlangs het European Aligner Congres in Valencia. De PDA-collega’s deden daar volop interessante inzichten op. Georgios: “De mogelijkheden van aligners en vaste beugels naderen elkaar steeds verder.”

Een enorme vlucht

Een aantal jaar geleden verliep het patent op aligners en sindsdien maken deze transparante, uitneembare beugels een enorme vlucht. “Deze ontwikkeling werd door de traditionele orthodontie met argwaan bekeken, maar inmiddels is het wel duidelijk dat aligners de toekomst hebben”, vertelt Georgios. Daarom besloot hij om samen met Simone naar het congres in Valencia te reizen. “Daar zagen we dat je met aligners nog niet alles kunt doen wat je met vaste apparatuur voor elkaar krijgt, maar dat de verschillen steeds kleiner worden. Patiënten vinden het prettig om een esthetische behandeling te krijgen en vermijden waar mogelijk ‘metaal’ steeds meer.”

Esthetisch beugelen

Valencia als locatie voor het drukbezochte European Aligner Congres was niet toevallig. Simone, die als tandarts ook orthodontie doet: “Binnen Europa staat Spanje op nummer één als het op de inzet van aligners aankomt. Dit valt te verklaren door het feit dat orthodontie voor kinderen in Nederland bij veel ouders in het pakket zit. Daar hoort momenteel nog vaste apparatuur bij. In Spanje moeten ouders een orthodontische behandeling voor hun kinderen zelf betalen en wordt er dus regelmatiger de keuze gemaakt dit niet te doen. Op latere leeftijd kiezen de Spanjaarden dan voor aligners, zodat ze alsnog beugelen, maar dan wel esthetisch verantwoord.”

Verschuiving in de orthodontie

Op het congres zagen Georgios en Simone dat aligners ook steeds vaker worden gecombineerd met vaste apparatuur en chirurgie. “Daardoor verschuiven we van traditionele orthodontie naar een meer hybride vorm”, vertelt Georgios. Duidelijk tijdens het European Aligner Congres werd ook dat Chinese partijen de markt opkomen met veel nieuwe soorten aligners. “En dat de oplossing steeds vaker wordt gebruikt bij kinderen”, vult Simone aan. “Dat vind ik persoonlijk uitdagend, omdat je afhankelijk bent van de discipline van je patiënt. Een traditionele beugel zit vast, maar aligners kun je uitdoen, terwijl je ze wel heel gedisciplineerd moet dragen. Zeker voor pubers die zes keer per dag de ijskast opentrekken om wat te eten, kan dat lastig zijn.” De voordelen zijn echter groot. “Aligners zijn comfortabel om te dragen. En omdat poetsen makkelijker is, verkleint de kans op gaatjes tijdens het beugelen.”

‘Aligners zijn comfortabel om te dragen en de kans op gaatjes tijdens het beugelen verkleint’

Aligners voor volwassenen

PDA-praktijken zien de vraag naar aligners toenemen. “Zeker vanuit volwassenen”, weet Simone. “Als je vroeger een beugel hebt gehad, maar geen draadje achter je tanden hebt, verschuiven bij tachtig procent van de mensen de tanden weer. Ook in dat geval bieden aligners uitkomst.” De tandarts die ook orthodontie doet ziet nog een mooie toepassing: “Vroeger had een aanzienlijk deel van de mensen boven de zestig een kunstgebit. Dat is in rap tempo aan het veranderen. Veel mensen houden tegenwoordig hun eigen gebit. Met aligners kun je dat mooi rechtzetten. Als je het daarna bleekt, ziet het gebit er weer geweldig uit.” Simone vindt het leuk om te werken met aligners. “Ik maak patiënten blij zonder dat ik hoef te verdoven”, zegt ze met een knipoog. “Uiteraard verwijs ik voor gecompliceerde behandelingen altijd door naar een orthodontist.”

Vanuit een brede basis

Binnen PDA wordt er alliantiebreed kennis gedeeld over aligners. Ook wordt de mogelijkheid voor een transparante beugel door de verschillende praktijken actief onder de aandacht gebracht bij patiënten. Georgios benadrukt wel dat het gebruik van aligners meer is dan ‘even een tandje rechtzetten’. “Je hebt een brede basis nodig als je hiermee aan de slag gaat en moet veel tijd investeren in het opdoen van de juiste kennis. Het is niet iets wat je er zomaar even bij kunt doen.”

Kies voor een mondzorgprofessional

De populariteit van aligners kent een keerzijde. Ook Simone ziet de reclames voor aligners op televisie voorbijkomen. “Daar is geen tandarts of orthodontist bij betrokken”, vertelt ze. “Ik raad het mensen dan ook ten zeerste aan om hiervoor altijd naar een mondzorgprofessional te gaan. Je moet weten wat er in de mond aan de hand is om de juiste mondzorg te kunnen verlenen.”

‘Verbluffende resultaten’

Op het gebied van aligners is ‘de sky zo langzamerhand de limit aan het worden’. Georgios is enthousiast over deze ontwikkeling, maar snapt ook best waar de scepsis vandaan komt. “Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: met plastic hoesjes de tanden op hun plaats zetten. Ik kon het zelf eerst ook niet geloven en wist niet zo goed wat ik met aligners aan moest. Maar inmiddels zie ik de resultaten en die zijn verbluffend!” Voor Georgios, Simone en PDA dan ook genoeg reden om bovenop deze ontwikkeling te blijven zitten.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.