Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven opent begin 2024 de deuren: ‘In de vertrouwde omgeving van een tandartspraktijk’

Nieuw binnen de alliantie
Datum
01 december, 12:30 uur

In het pand van tandartspraktijk De Oude Toren komt ook Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven. De bouw is inmiddels in volle gang. Begin 2024 resulteert dit in een voor PDA uniek aanbod van moderne, reguliere mondzorg en kaakchirurgie onder één dak. Operations Manager Willem-Jan Hens coördineert de operatie: “Kaakchirurgie is een andere tak van sport dan reguliere mondzorg.”

Patiënten en ziekenhuizen ontzorgen

Kaakchirurgie wordt binnen ziekenhuizen in een klinische omgeving aangeboden, terwijl veel patiënten aangeven dit soort ingrepen liever in de vertrouwde omgeving van een tandartspraktijk te ondergaan. Daarnaast hebben veel patiënten tegenwoordig te maken met lange wachttijden binnen ziekenhuizen. “Voor het trekken van een verstandskies kun je zo vier maanden op een wachtlijst staan, terwijl je met flinke kiespijn kunt rondlopen”, weet Willem-Jan. “Reden voor PDA om patiënten hierin tegemoet te komen met een eigen Kaakchirurgisch Centrum in Eindhoven. Door deze zorg aan te bieden, ontlasten we tevens de ziekenhuizen.”

Waardevolle inbreng van kaakchirurg

Het inrichten van een Kaakchirurgisch Centrum is een unicum voor PDA, maar niet voor Willem-Jan. Eerder deed hij ervaring op met een soortgelijk traject voor een zelfstandig behandelcentrum kaakchirurgie. Willem-Jan: “Kaakchirurgie is een andere tak van sport dan reguliere mondzorg. Je hebt kaakchirurgen nodig die naast tandheelkunde ook geneeskunde en een kaakchirurgische specialisatie hebben gedaan. Ook moet de praktijk anders worden ingericht, met eigen protocollen en codes. Een complex geheel, maar erg leuk om mee bezig te zijn.” Als Operations Manager begeleidt Willem-Jan de bouw van het Kaakchirurgisch Centrum in Eindhoven en ondersteunt hij bij het samenstellen van het team. Dat laatste doet hij samen met de zeer ervaren kaakchirurg Harrie Kerstens, tevens niet-uitvoerend bestuurder bij PDA. “Harrie brengt zijn waardevolle expertise en netwerk in. Mede daardoor hebben we met Esther van der Rijt een zeer goede kaakchirurg kunnen aanstellen die bekendheid geniet in de regio”,  zegt Willem-Jan trots.

Geen extra kosten voor patiënten

“Patiënten uit Eindhoven en wijde omgeving zijn straks van harte welkom om in de meest moderne omgeving door ervaren professionals behandeld te worden”, vertelt Willem-Jan. Qua vergoeding van de behandeling verandert er voor patiënten niets ten opzichte van kaakchirurgie in het ziekenhuis. “Zij betalen alleen het wettelijk verplichte eigen risico. De rest van de zorgkosten worden vergoed door de zorgverzekeraar of door ons:”

De bouw is in volle gang

De unieke gelegenheid om een Kaakchirurgisch Centrum geheel naar eigen inzicht op te zetten deed zich voor door de verbouwing die tandartspraktijk De Oude Toren in 2024 ondergaat. De bouw van het Kaakchirurgisch Centrum is inmiddels in volle gang. Willem-Jan: “Het beton voor de vloer is eerder deze maand gestort, waardoor we de boel nu van beneden naar boven kunnen opbouwen. Begin februari krijgen we de sleutel en naar verwachting openen we medio februari voor de eerste patiënten.” De bouw van het Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven gebeurt met de vaste partners van PDA: Henry Schein en Lemmens Interieurs. “Het is fijn dat we gebruik kunnen maken van hun expertise”, zegt Willem-Jan. “Kaakchirurgie vraagt om een ander soort stoelen, instrumentarium en apparatuur, bijvoorbeeld operatielampen. Ook zijn de operatiekamers groter dan reguliere behandelkamers en is de routing net iets anders.”

Modernisering en uitbreiding van De Oude Toren

Naast de bouw van het Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven wordt tandartspraktijk De Oude Toren komend jaar verbouwd. “In fases, zodat de praktijk open kan blijven voor patiënten”, vertelt Willem-Jan. “De tandartspraktijk breidt uit van vijf naar zeven behandelkamers en wordt volledig gemoderniseerd. Uiteindelijk vinden ook de patiënten van Boschdijk, een van onze andere praktijken in Eindhoven, hier hun vertrouwde plek. Een groot deel van hun patiëntengroep woont in de omgeving van De Oude Toren, dus de praktijk is ook voor hen goed bereikbaar.”

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.