Kaakchirurg Esther van der Rijt en PDA werken hard aan Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven

Kaakchirurgie
Datum
26 januari, 09:07 uur

Medio februari opent Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven (KCE) haar deuren. Kaakchirurg Esther van der Rijt voert het behandelteam aan en is vanaf moment één nauw betrokken bij de opbouw en het management van de praktijk. Esther over haar achtergrond, visie en ambities.

Esther, het Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven begint letterlijk en figuurlijk steeds meer vorm te krijgen. Nog even en dan opent de praktijk haar deuren. Waar kijk je het meeste naar uit?

“Ik vind het te gek om te zien hoe de praktijk van de vloer af aan wordt opgebouwd en dat ik daar veel inspraak in heb. Van de routing, de inrichting en het materiaal tot aan de samenstelling van het team; we denken overal grondig over na. Het is fijn om dit in nauwe samenwerking met de ervaren professionals van PDA te doen. Ik merk dat ik daar ontzettend veel energie van krijg.”

‘Van de routing tot het team; we denken overal grondig over na’

Even een stap terug: hoe komt het dat je kaakchirurg bent geworden?

“Van jongs af aan zit zorg in mij. Mijn vader was als dierenarts een bekend gezicht in de omgeving en had een praktijk aan huis. Als kleuter ‘assisteerde’ ik al tijdens operaties. Soms at ik zelfs mijn lunch aan de operatietafel. Tijdens mijn afstudeerspeech van Tandheelkunde werd dan ook verteld: ‘Esther had als kleuter al bloed aan haar handen.’ Tijdens mijn middelbareschooltijd twijfelde ik tussen tandheelkunde en geneeskunde. Ik besloot in eerste instantie voor geneeskunde te gaan, omdat ik daar nog alle kanten mee op kon. Later opperde mijn oudste broer, die zelf ook arts is, kaakchirurgie als ultieme combinatie tussen genees- en tandheelkunde. Dat was een eurekamoment voor mij.”

Inmiddels werk je al jaren als kaakchirurg, waarvan de laatste negen bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Kun je wat vertellen over je werkwijze? 

“Verwijzers die me al langer kennen, weten dat ik er korte lijntjes op nahoud. Ik streef altijd naar heldere communicatie en goed overleg. Ook worden er regelmatig angstpatiënten naar mij doorverwezen. Ik analyseer bij binnenkomst van een patiënt of deze gespannen is. Als dat het geval is, klets ik mijn patiënten als het ware door de behandeling heen. Ik vertel wat ik aan het doen ben, maar leid patiënten ook af door een muziekje aan te zetten en te kletsen over alledaagse dingen. Deze aanpak is een bewuste keuze. Toen ik tijdens mijn opleiding mijn begeleider al grappend spanning zag wegnemen bij patiënten, dacht ik: dat ga ik ook zo doen! Inmiddels maak ik er een sport van om patiënten lachend uit de behandelstoel te laten stappen. En dat lukt gelukkig meestal ook. Patiënten en verwijzers vinden mijn aanpak en manier van communiceren prettig.”

Hoe kwam je tot de keuze om het ziekenhuis te verruilen voor het Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven?

“Kaakchirurgie is een tak van sport die je voor het grootste gedeelte goed buiten het ziekenhuis kunt uitvoeren. Vanuit het Kaakchirurgisch Centrum kunnen we de lijntjes kort houden en snel tot beslissingen komen, omdat we geen onderdeel zijn van een omvangrijk, overkoepelend systeem. Die visie had ik al een tijdje en die komt mooi tot uiting in de vorm van een zelfstandig behandelcentrum. Als dochter van een ondernemende dierenarts voelde ik de ondernemersdrang om dit te gaan doen. Met deze nieuwe stap, samen met PDA, krijg ik ruimte om mijn eigen koers te varen. Bepaalde werkzaamheden komen te vervallen, zoals werken op een grote OK waar voornamelijk de traumatologie en osteotomieën plaatsvinden, maar dat vormde toch al een zeer beperkt deel van mijn werk. Bovendien krijg ik daar nieuwe uitdagingen voor in de plaats, zoals managementtaken, het opleiden van tandartsen en het ondernemerschap an sich. Dat ligt me wel!”

‘Ik krijg de ruimte om het op mijn manier te doen’

Inmiddels ben je samen met PDA druk met het vormgeven van het Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven. Hoe bevalt die samenwerking tot dusver?

“Ik merk dat ik veel vertrouwen krijg en het team me vanaf moment één volledig de ruimte heeft gegeven om het op mijn manier te doen. Dat doe ik onder andere door veel met Willem-Jan, Operations Manager van PDA, te sparren. Hij brengt veel ervaring met het opzetten van nieuwe praktijken in. Ikzelf nam in een stuk of tien praktijken waar voordat ik begon bij het Máxima Medisch Centrum. Daardoor heb ik al in de keukens van vele praktijken kunnen kijken en weet ik wat wel en niet werkt. Dat komt nu allemaal samen in het Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven.”

Hoe kijk je naar de toekomst van het Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven?

“Ik merk dat veel verwijzers met wie ik afgelopen tijd heb samengewerkt, positief reageren op mijn nieuwe stap. Ik hoop ook dat patiënten ons snel weten te vinden en we op korte termijn veel mensen kunnen helpen. Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven is een mooi antwoord op de oplopende wachttijden van ziekenhuizen, in deze regio ligt die op minimaal vier maanden. Mensen langdurig een behandeling moeten ontzeggen door hoge wachttijden is niet prettig. Daarvoor ben ik dit vak niet gaan doen. Bij Kaakchirurgisch Centrum Eindhoven kunnen we kortere wachttijden hanteren en hebben we ruimte voor spoedgevallen. Verder behandelen we patiënten in een huiselijke praktijkomgeving in plaats van een klinische ziekenhuisomgeving. Op de langere termijn zou het dan ook mooi zijn als we dit initiatief kunnen doorzetten in andere regio’s.”

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.