Inspiratiesessie: AI in de tandheelkunde

Tijd voor kwaliteit
Datum
19 februari, 13:33 uur

In steeds meer sectoren wordt Artificial Intelligence (AI) toegepast en ook de tandheelkunde blijft niet achter. PDA loopt voorop in moderne behandeltechnieken en de inzet van AI is hierin een logische overweging. Tijdens een voor iedere tandarts toegankelijke inspiratiesessie donderdag 22 februari, delen we onze inzichten en gaan we hier graag over in gesprek met jou.

AI ter ondersteuning

Bij de overweging van PDA om AI in te zetten, staat de mogelijkheid tot het leveren van nog betere mondzorg aan patiënten voorop. Evenals het realiseren van een betere werkervaring voor mondzorgprofessionals door de inzet van nieuwe hulpmiddelen. “De menselijke kunde en beoordeling blijven leidend, maar AI kan bijvoorbeeld ondersteunen bij diagnosticering en het motiveren van patiënten – en zo zorgen voor een betere mondgezondheid”, vertelt Rutger Sonneveld, Quality & Safety Manager bij PDA.

Patiënt voorop

Bij het stellen van de juiste diagnose aan de hand van een röntgenfoto van de mond, kan AI een interessante ondersteunende rol spelen. Rutger: “Op de foto wordt zichtbaar gemaakt waar zich bijvoorbeeld tandsteen of cariës bevindt, ook in een vroeg stadium. Als behandelaar kun je de patiënt met een wetenschappelijke en visuele onderbouwing meenemen in haar of zijn mondgezondheid. Dit heeft een sterke preventieve werking, omdat je het belang van een goede mondgezondheid zichtbaar maakt.” De AI-tool die hierbij ondersteunt wordt steeds weer gevoed met nieuwe röntgenfoto’s en op basis van die data en diagnoses slimmer. “Het is altijd de tandarts zelf die het besluit neemt om te behandelen of door te verwijzen naar de mondhygiënist of preventieassistent”, benadrukt Rutger.

Onderzoek in samenwerking met het Radboudumc

Potentieel kan AI het vertrouwen van patiënten in de mondzorg vergroten, omdat het kan helpen een objectief en transparant beeld te schetsen van iemands mondgezondheid – en uiteindelijk ook toekomstige scenario’s kan gaan voorspellen. AI op deze manier inzetten in de – al dan niet nabije – toekomst vraagt om een gedegen onderzoek. Om die reden slaat PDA de handen ineen met het Radboudumc en start er binnenkort een promotieonderzoek met als thema ‘AI in de mondzorg’. “De inzet van slimme techniek en innovaties moet voor PDA altijd in lijn zijn met onze visie: een goede mondgezondheid voor onze patiënten”, vult Rutger aan. “Om de vraag naar mondzorg te beantwoorden, is het belangrijk om actief te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn op dit gebied. Nederland is gebaat bij zoveel mogelijk gezonde gebitten, als PDA zijnde voelen wij die verantwoordelijkheid.” Rutger sluit af: “Zodra we meer ervaringen hebben met de inzet van AI – vanuit onze mondzorgprofessionals, vanuit patiënten of vanuit ons onderzoek – dan delen we deze actief. Zo zorgen we ervoor dat de gehele mondzorg hiervan kan profiteren.”

Kom naar onze inspiratiesessie

Vind je dit als tandarts een interessant onderwerp? Op donderdag 22 februari organiseert PDA de inspiratiesessie ‘AI in de tandheelkunde’. Gastspreker Joerd van der Meer duikt samen met de aanwezigen dieper in dit onderwerp, met aansluitend een netwerkborrel.

Helaas is het niet meer mogelijk om je hiervoor op te geven maar op korte termijn organiseert PDA opnieuw een inspiratiesessie over AI. Wil je hierbij zijn? Stuur dan een mailtje naar info@pda.nl

Over Rutger

Rutger Sonneveld is Corporate Quality & Safety Manager bij Prime Dental Alliance. Hij is met de legoblokjes ‘onder de stoel’ grootgebracht, studeerde twee jaar Tandheelkunde en stapte over naar Gezondheidswetenschappen. Vervolgens is hij in Nijmegen gepromoveerd op een onderzoek naar de beoordeling van de kwaliteit van tandartspraktijken. Rutger heeft veel ervaring als zorgadviseur en -inkoper. Hij spreekt de taal van de tandarts als geen ander en houdt het niveau van de kwaliteit en veiligheid binnen de PDA-praktijken zeer hoog.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.