Mond-tot-mondreclame #1: Maartens Methode

Praktijk
Datum
16 oktober, 08:04 uur

Hoe bouw je als tandarts een leuke band op met je patiënten? En hoe kun je ze aan je binden? In deze allereerste editie van Mond-tot-mondreclame deelt Maarten Falke zijn ‘methode’ met je. Maarten is tandarts bij Cum Laude, een Eindhovense kliniek voor esthetische tandheelkunde.

Maartens Methode

Goede kwaliteit van mondzorg is moeilijk meetbaar. Je patiënten gaan ervanuit dat je je werk goed doet. Je moet ze meer bieden dan hetgeen waar je voor opgeleid bent. Ik houd voor mezelf altijd de volgende punten in mijn achterhoofd:

1. Persoonlijke aandacht

Even kletsen met de patiënt en die informatie kort noteren in hun dossier vind ik een van de belangrijkste taken van een tandarts. Zo heb je altijd een mooie manier om het gesprek aan te knopen zodra je de patiënt weer ziet. Zij hebben het gevoel dat je echt betrokken bent bij hun leven en je krijgt er altijd een glimlach voor terug. Dat maakt mijn dag dan weer goed.

2. Service met een glimlach

Wees altijd de meest vriendelijke versie van jezelf. Natuurlijk hoef je niet te overdrijven, maar een glimlach en een grapje doen het altijd goed. De patiënt voelt zich hierdoor meteen op z’n gemak en dat is in sommige gevallen veel waard. Vooral bij patiënten die bij voorbaat al liever niet naar de tandarts gaan. Dus al stap je zelf die ochtend met je verkeerde been uit bed, doe toch je best om vriendelijk te zijn en rust uit te stralen naar je patiënten.

3. Soms is even luisteren beter

Misschien ben je geneigd om vooral veel uitleg te geven aan je patiënt, maar soms is luisteren naar wat hij te melden heeft waardevoller. Hij weet immers beter aan te geven waar het probleem of de pijn zit. Geef je patiënt de ruimte om z’n woordje te doen. We vinden het als tandarts zelf ook fijn als de patiënt naar ons luistert.

4. Wees duidelijk, open en eerlijk

Uitgebreid uitleg geven over hoe een behandeling in elkaar steekt en wat de eventuele kosten zijn, wordt misschien nog wel het meest gewaardeerd door de patiënt. Niemand staat graag voor verrassingen, je patiënt dus ook niet.

5. Liever gisteren dan vandaag

Als ik mensen dezelfde dag nog kan helpen, zal ik dit altijd doen. Iemand van de pijn afhelpen hoeft helemaal niet lang te duren. Dat kan zelfs in een kwartiertje tijd. Je pauze tussen de middag inkorten of na 17.00 uur nog even doorgaan hoort er wat mij betreft bij. Als ik hierdoor een patiënt weer vrolijk op weg kan sturen, maakt dat boterhammetje meer of minder tijdens de lunch me niks uit.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.