Fluoride stroomt nog altijd uit de kraan
Tandje terug- Datum
- 21 januari, 17:03 uur
In 1953 werd in Nederland voor het eerst fluoride aan drinkwater toegevoegd. Dik twintig jaar later is men daar maar weer mee gestopt. Maar wist je dat er nog altijd fluoride in ons drinkwater zit?
Fluoride uit de kraan bij een kwart van Nederland
Kort na de Tweede Wereldoorlog bleek uit Amerikaanse experimenten dat fluoride in het drinkwater een beter gebit opleverde. Deze resultaten waaiden over naar Nederland. In 1953 werd in Tiel voor het eerst fluoride aan drinkwater toegevoegd. Na een positief advies van de gezondheidsraad volgden in 1960 meer gemeenten. In 1968 kwam bij ongeveer een kwart van de Nederlandse huishoudens kunstmatig gefluorideerd water uit de kraan.
Protest tegen verplichte ‘massamedicatie’
Eind jaren ‘60 kwam er een maatschappelijk debat op gang over drinkwaterfluoridering. In acht jaar tijd was het aantal Nederlanders met gezondheidsklachten zoals migraine, maag- en darmklachten en depressies namelijk met vijf procent gestegen. Er kwamen protesten en juridische procedures tegen de verplichte ‘massamedicatie’. Uit verschillende onderzoeken kwamen bovendien steeds meer de schadelijke effecten naar voren. Sinds 1976 wordt er geen fluor meer toegevoegd aan het Nederlandse kraanwater.
Nog altijd fluoride uit de kraan
Toch zitten er sporen van fluoride in ons drinkwater, maar slechts in kleine hoeveelheden. Fluoride zit van nature in de bodem en bereikt op deze manier het grondwater. Ook belandt chemische fluoride via bijvoorbeeld tandpasta in het afvoerputje en komt het zo in het oppervlaktewater terecht. Dat grondwater en oppervlaktewater wordt weer gebruikt om drinkwater te maken.
Naar goed Angelsaksisch gebruik
In Groot-Brittannië, de VS, Canada en Australië wordt nog altijd fluoride toegevoegd aan drinkwater. Voornamelijk vanuit de overtuiging dat het zorgt voor gebitsverbetering. In Ierland is fluoridering van drinkwater sinds 1963 zelfs verplicht. Het is niet aannemelijk dat Nederland ooit nog overstag gaat. Drinkwaterbedrijven streven er namelijk naar om helemaal geen chemicaliën toe te voegen aan drinkwater.
Bron: drinkwaterplatform.nl