De Mondspiegel #1: het tandartsentekort

De Mondspiegel
Datum
17 september, 11:59 uur

In De Mondspiegel kijken we achter het nieuws. Deze eerste editie plaatsen we de spiegel achter een groeiend probleem: het nijpende tekort aan mondzorgprofessionals. Wat zijn de feiten en wat merkt kindertandverzorgster Brigitte de Jong er in de praktijk van?

Disbalans op de arbeidsmarkt

Jaarlijks gaan er zo’n 260 tandartsen met pensioen. Thera Evers, branchespecialist Mondzorg bij ABN AMRO diepte die cijfers twee jaar geleden in een artikel op de Dental Tribune uit: “Veel van deze tandartsen hebben een kleinere praktijk met één of twee stoelen. In de krimpgebieden neemt het aantal tandartsen relatief sterker af. Op dit moment (2018, red.) stromen ieder jaar ongeveer tweehonderd tandartsen in op de arbeidsmarkt. Er is sprake van een disbalans, en het vergt geen hogere wiskunde om te concluderen dat deze disbalans de komende jaren zal toenemen.”

‘Leid jaarlijks 320 tandartsen op’

Dat er dringend behoefte is aan extra tandartsen, blijkt ook uit het dringende advies dat het Capaciteitsorgaan van de KNMT eind 2019 afgaf. Het orgaan pleit voor het opleiden van 320 tandartsen per jaar. Nu zijn dat er 275, te weinig om in de noodzakelijke mondzorg te kunnen voorzien. De KNMT roept al jaren om meer in Nederland opgeleide tandartsen en vraagt de verantwoordelijke ministers met klem om daar serieus naar te kijken.

Meer bevoegdheden voor de mondhygiënist?

Het tekort wordt momenteel gedeeltelijk opgevangen door de instroom van buitenlandse tandartsen. Door de taaleis is de drempel echter hoger geworden. Daarnaast wordt er in veel praktijken zo efficiënt mogelijk gewerkt en worden taken gedelegeerd. Oud-minister Bruins van Medische Zorg en Sport wilde nog een stap verder gaan en de bevoegdheden van mondhygiënisten verruimen. De tandarts moet op deze manier meer ruimte krijgen voor complexe mondzorg. De beroepsgroep is kritisch op die gedachte.

Drukker, maar met een reden

Kindertandverzorgster Brigitte de Jong merkt dat de werkdruk inderdaad hoger wordt. In ‘haar’ Tandheelkundig Centrum Oisterwijk (THCO) zijn “alle handjes nodig om onze patiënten de allerbeste mondzorg te kunnen verlenen. Daarnaast moeten er veel afspraken worden ingehaald, die door corona niet door konden gaan. De agenda’s staan behoorlijk vol, maar gelukkig is THCO daar ook op ingericht. En door de huidige uitzonderlijke omstandigheden is het beeld ook niet helemaal representatief.”

‘Huh, wat zeg je nu?’

Voordat Brigitte aan de slag ging bij THCO, werkte ze in een praktijk waar het tandartsentekort wél duidelijk zichtbaar was. “Om het tekort te tackelen, werden er op een gegeven moment tandartsen vanuit het buitenland ingevlogen om bij te springen. We merkten echter dat dit door de taalbarrière voor problemen zorgde. Patiënten verstonden de tandarts maar half en andersom. Dat probleem werd dubbel zo erg bij patiënten die ook zelf geen vloeiend Nederlands spreken. Daarom vind ik die taaleis voor tandartsen een goed idee.”

Mondhygiënist als verkapte tandarts?

Over het verruimen van de bevoegdheden voor mondhygiënisten, is Brigitte enthousiast. Vanuit haar rol wellicht logisch, maar wat is de reden dat ze het toejuicht? “De druk op tandartsen neemt toe en ik help die graag wat weg te nemen. Het is wel belangrijk dat de taken binnen ons kennisgebied liggen. Het vullen van gaatjes kun je bijvoorbeeld prima aan een mondhygiënist overlaten. Mocht het toch te gecompliceerd blijken, dan kun je het alsnog doorspelen aan de tandarts.. Tandartsen moeten zich er wel van bewust zijn dat ze niet zomaar alles kunnen doorspelen. Je ziet nog te vaak mondhygiënisten die zelf aan de slag gaan en later alsnog hulp nodig hebben. Het gaat om grenzen bewaken: ga niet rommelen met een gebit als je denkt dat je het niet kunt.”

Wat merk jij?

Merk jij dat het steeds drukker wordt? Moet je daardoor concessies doen die nadelig kunnen uitpakken voor je patiënten? En wat is volgens jou de oplossing voor het tandartsentekort? We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen en mening. Deel ze in de comments.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.