Wat kost dat nou: wortelkanaalbehandeling? (#1)

Wat kost dat nou
Datum
06 november, 15:23 uur

Wat kost een brug of kroon? Hoeveel betaal je voor een kunstgebit? En hoe kostbaar is een implantaat? Aan willekeurige Nederlanders vragen we: wat denk jij dat deze behandeling kost? Door te zien wat de gewone Nederlander er voor prijskaartje aan hangt, kun jij als professional je werk beter ‘verkopen’.

Wat denkt Nederland?

Wat kost dat nou, zo’n wortelkanaalbehandeling? Natuurlijk maakten we aan de ondervraagde personen van tevoren duidelijk wat je van een wortelkanaalbehandeling mag verwachten. Dit waren hun reacties:

Magda (51 jaar – HR-consulent): “Hier ben ik heel slecht in. Ik zou het echt niet weten! Maar als ik moet gokken zeg ik € 1.500. Misschien zelfs nog wat meer, aangezien je natuurlijk eerst de behandeling bespreekt met je tandarts en dat is ook niet gratis. Bij nader inzien maak ik er €1.750 van. Dat komt denk ik meer in de buurt van de realiteit.”

Arnold (44 jaar – elektricien): “Rond de € 3.000, zoiets? Mondzorg is vrijwel altijd duur en zo’n wortelkanaalbehandeling is niet niks. Ik heb zelf ooit een soortgelijke behandeling moeten ondergaan en dat was geen pretje. Ik kan me dus voorstellen dat een tandarts hier wel wat ‘meer’ voor kan of mag vragen.”

Laure (26 jaar – grafisch ontwerper): “Dit voelt als een strikvraag! Als ik nu een heel hoog bedrag noem, gaan jullie vast lachen! Zorgkosten zijn over het algemeen nooit echt laag. Mondzorg zal daarom ook niet heel goedkoop zijn, maar ik denk dat een behandeling als deze, ondanks de omvang van de ingreep, nog meevalt. Qua kosten dan natuurlijk, want fysiek gezien zal het alles behalve meevallen, haha! Ik denk ergens tussen de € 150 en € 350.”

Wat kost het nou echt?

Volgens het overzichtsdocument Prestatie- en tariefbeschikking Tandheelkundige zorg (2020) van de Nederlandse Zorgautoriteit, ziet het kostenplaatje van een wortelkanaalbehandeling er – zonder tussenkomst van een verzekeraar – als volgt uit:

Onderzoek, diagnostiek en behandelplanning

 • Wortelkanaalbehandeling consult: € 22,16
 • Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult: € 40,82
 • Consult na tandheelkundig ongeval: € 32,07

Pulpabehandeling met als doel behoud van vitaliteit

 • Geheel of gedeeltelijk weghalen van pulpaweefsel: € 46,65

Wortelkanaalbehandeling element met volgroeide wortelpunt, ongecompliceerd

 • Toeslag voor kosten bij gebruik van roterende nikkel-titanium instrumenten: € 47,90
 • Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal: € 104,95
 • Wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen: € 151,60
 • Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen: € 198,24
 • Wortelkanaalbehandeling per element met 4 of meer kanalen: € 244,89
 • Elektronische lengtebepaling: € 14,58
 • Insluiten calciumhydroxide of daarmee vergelijkbare desinfectans per element, per zitting: € 17,49
 • Wortelkanaalbehandeling van melkelement: € 46,65

Eind(s)tand

Kijkend naar bovenstaand overzicht, ben je gemiddeld tussen de € 130 en € 290 kwijt aan een wortelkanaalbehandeling. Dit gemiddelde is bepaald op basis van de consultkosten, de prijs voor de daadwerkelijke behandeling bij een of twee kanalen en eventuele bijkomende kosten (bijv. insluiting met calciumhydroxide).

Lastig te schatten …

Het blijkt dus best lastig te zijn voor de Nederlander om een inschatting te maken van de kosten voor mondzorg. Begrijpelijk, want we zijn natuurlijk niet allemaal mondzorgprofessionals.

We maken graag kennis

Nieuwsgierig?

Samen werken aan jouw carrière? Dan leren we je graag beter kennen. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.